A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустська загальноосвітня школа І-ІII ступенів №4
Хустської міської ради Закарпатської області

Тиждень педагогічної майстерності

Дата: 20.10.2023 02:42
Кількість переглядів: 199

 


З метою власного професійного розвитку, упровадження інноваційних форм, методів та прийомів стимуляції й мотивації учнів до активної навчальної діяльності, з 16 жовтня по 20 жовтня у школі було проведено тиждень педагогічної майстерності на тему: «Професійний стандарт вчителя закладу загальної середньої освіти як інструмент розвитку сучасного компетентного педагога».

Танана Наталія Никанорівна запросила колег на відкритий урок з української мови у 6-Б класі, під час якого, реалізовуючи програму НУШ, визначену державним стандартам базової середньої освіти, спрямувала діяльність учнів на формування предметних та ключових компетентностей. З метою вироблення в нушенят умінь комунікативно виправдано користуватися засобами мови, філологиня використала сучасні методи та прийоми навчання: робота в парах, випереджувальне завдання, кодування змісту уроку, перетворення текстової інформації в таблицю. Щоб зацікавити дітей темою, що вивчалася, учителька запропонувала виконати інноваційні вправи:«Мовна шухлядка», «Драбинка», «Упізнай мене», «Дешифрувальник» тощо. Важливо, що весь урок був побудований на принципі градації – «від простішого до складнішого». Це дало можливість учням з легкістю засвоїти визначений обсяг матеріалу, аналізувати, оцінювати інформацію, а також використовувати джерела інформації для власного розвитку ( робота з QR-кодом). Для створення затишної атмосфери та реалізації мовленнєвої змістової лінії – опис давнього українського помешкання – клас було прибрано вишиваними рушниками, кетягами калини. На уроці зворушливо звучали українська пісня та тематичні вірші.

Раковці Наталія Василівна, учитель української мови та літератури, продемострувала колегам майстер-клас на тему: «Використання штучного інтелекту на уроках учителів суспільно-гуманітарного циклу як один із інструментів розвитку цифрової компетентності педагога». Пізнання та використання штучного інтелекту на уроках – це ключ до ефективного навчання в сучасному світі. Для учителів це можливість індивідуалізувати підхід до кожного школяра, забезпечити швидке та ефективне оцінювання. Для учнів – спроможність розвивати навички критичного мислення та взаємодії з новітніми технологіями. Педагогиня поділилася з присутніми тим, як вона та учні використовують ШІ на уроках. Наталія Ваилівна детально розповіла про набір інноваційних інструментів на основі ШІ – «Персональний помічник сучасного вчителя», створений командою освітнього проекту «На Урок», продемонструвала презентацію, створену нейромережею Gamma, та запропонувала охочим спробувати на практиці застосувати Chat GPT.

Під час засідання методичної комісії суспільно-гуманітарного циклу освітяни мали можливість обговорити проведений урок та майстер-клас, а також виробити рекомендації. Гангур Тетяна Василівна, заступник директора з навчально-виховної роботи, після ґрунтовного аналізу уроку та майстер-класу відзначила високий рівень загальних та професійних компетентностей філологинь відповідно до кваліфікаційних категорій педагогічних працівників у світлі рішень «Професійного стандарту вчителя закладу загальної середньої освіти», а також досконале володіння інноваційними формами та прийомами навчання, що надзвичайно важливо в сучасному інформаційному суспільстві.

Педагогічна майстерність вчителів суспільно-гуманітарного циклу


Лемак Ольга Михайлівна запросила колег на відкритий урок з фізики у 9-а класі. Учителька на уроці застосувала мультимедійні засоби для розв'язування задач на явище заломлення світла. Учні закріплювали знання з теми,, Заломлення світла на межі поділу двох середовищ'', формували навички та вміння розв'язувати задачі.

Чулей Вікторія Сергіївна провела відкритий урок з фізичної культури у 5-в класі. Під час заняття реалізувала програму НУШ, визначену Державним стандартом базової середньої освіти, спрямувала діяльність учнів на формування предметних та ключових компетентностей.

Чуп Мар'яна Йосипівна продемонструвала фахову майстерність на уроці математики у 5-б класі, учні якого навчаються за програмою науково-педагогічного проєкту,,Інтелект України'', що забезпечує впровадження в освітній простір України систему пошуку, розвитку та педагогічної підтримки інтелектуально здібних дітей та учнівської молоді.

Джумурат Світлана Миколаївна у 9-а клас запросила колег на урок з трудового навчання, на якому учні продемонстрували знання роботи з природніми матеріалами, які використовують для виготовлення різних поробок. Вихованці з легкістю засвоїли запропонований обсяг матеріалу, аналізували, оцінювали інформацію та працювали з QR-кодами.

Під час засідання методичної комісії природничо-математичного циклу ,Боряк Марія Михайлівна, учителька математики, продемонструвала колегам майстер-клас на тему,,Реалізація предметно-методичної компетентності на уроках математики''.

Освітяни обговорили проведені уроки та майстер-клас, а також виробили рекомендації. Ігнат Віталія Василівна, директор школи, наголосила, що основна мета професійної діяльності вчителя полягає в організації навчання, виховання та всебічного розвитку учнів, створенні умов для формування ключових компетентностей і світогляду для професійного розвитку вчителя Нової української школи. Вчитель у співпраці з усіма учасниками освітнього процесу створює умови для розвитку здібностей учнів, формуванню у них навичок здорового й безпечного способу життя, дбає про їхнє фізичне і психічне здоров'я; розвиває в учнів прагнення до взаєморозуміння, справедливості, толерантності, патріотизму.

Педагогічна майстерність вчителів природничо-математичного циклу


Високий рівень та застосування сучасних компетентностей продемонстрували учителі методичної комісії динамічної групи. Урок із літературного читання у 4-б класі провела Столець О. В., а спортивну годину групи подовженого дня із учнями 5-б класу – Вайдич О. І. Творчий підхід, високий методичний рівень, різні види роботи, ефективне використання інноваційних технологій, взаємодія із дітьми-все це продемонстрували педагогині на відкритих заняттях.

На засіданні методичної комісії освітяни обговорили проведені уроки, виробили рекомендації та стали учасниками майстер-класу, що провела вчителька початкових класів Горбата Г. Й., яка працює за Всеукраїнським науково-методичним проєктом «Інтелект України». Учителі методичної комісії динамічної групи під керівництвом Ганни Йосипівни здійснили «Великі перегони» із математики, української мови і літератури та історії.


Учителі початкових класів Мітру А.Ю. та Ільканич В.Й., які працюють за Всеукраїнським науково-методичним проєктом «Інтелект України», продемонстрували високий професіоналізм та уміле застосування сучасних компетентностей, інноваційних технологій. Учні працювали активно та злагоджено. Через діяльнісний підхід засвоювали нові знання, учились критично мислити, здійснювали взаємооцінювання результатів своєї роботи. Учителі показали себе справжніми новаторами своєї справи.

Кульмінацією методичного тижня стало засідання методичної комісії. Проведений Вайнраух М.М. майстер-клас «Реалізація мовно-комукативної компетентності вчителя початкових класів в освітній діяльності» засвідчив креативний підхід учителя, збагатив присутніх сучасними методами та практичними навичками.

Педагогічна майстерність вчителів початкових класів


У рамках тижня учителі англійської мови відвідали надзвичайно цікавий урок учительки Лях О.П. у 6 Б класі. Активно обговорювали і брали участь у майстер-класі, який провела Сухиняк М.Д.

Долучилися до обговорення професійних компетентностей педагога у світлі рішень Професійного стандарту.(Теоретичний матеріал висвітлила Мочарник Н.М.)

Заступник директора Гангур Т.В. ознайомила вчителів англійської мови з вимогами до кваліфікаційних категорій і дала оцінку проведеним заходам.

Учитель вчиться впродовж життя.Завжди корисно й цікаво поділитися дрсвідом з колегами

Педагогічна майстерність вчителів іноземної мови

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора