A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустська загальноосвітня школа І-ІII ступенів №4
Хустської міської ради Закарпатської області

Пісочна терапія- як один з методів роботи з ООП

Дата: 04.04.2024 14:36
Кількість переглядів: 22

Гра з піском - це природна та доступна для дитини з особливими освітніми потребами форма діяльності, яка дозволяє вирішити безліч корекційних та освітніх завдань у навчальному процесі.

Актуальність полягає в тому, що багато сучасних концепцій освіти визнають незамінний вплив пісочної терапії на мовленнєвий розвиток дитини, розвиток уваги, сприйняття, пам'яті та мислення. Пісок ідеально підходить для формування перцептивних відчуттів, сенсорного виховання, дрібної моторики. Ігри з піском здатні зацікавити, відволікти, розслабити дитину, а отже, забезпечити найбільш успішне виконання завдання, а також є ефективним способом подачі матеріалу. Крім того, пісочна терапія поєднує масу вправ, спрямованих на загальну релаксацію, зняття рухових стереотипів та судомних рухів. У процесі пісочної гри дитина має можливість висловити свої найглибші емоційні переживання, вона звільняється від страхів, і пережите не розвивається у психічну травму

Пісочна терапія – це один з методів арт-терапії, який передбачає взаємодію з піском. Він є способом спілкування дитини або дорослого з навколишнім світом і самим собою, а також засобом зняття внутрішньої напруги.

Пісок – це надзвичайно цікавий і загадковий матеріал. Він здатний знімати нервову напругу, покращувати настрій, створити най неочікуваніші ісорії. Гра з піском захоплює і дорослих, і дітей. За допомогою таких ігор можна виразити свої відчуття та переживання. Не потрібно спеціальних навичок щоб працювати з цим матеріалом, оскільки всім дітям та дорослим він знайомий і зрозумілий.

Ігри з піском є ефективним засобом всебічного розвитку дітей у цілому і творчих здібностей зокрема практика свідчить, що ігри з піском позитивно впливають на емоційний стан дітей. А з огляду на те, що це найулюбленіші ігри дітей, ми, дорослі, повинні максимально використовувати їх з розвивальною, навчальною та корекційною метою. На сьогоднішній час популярним став метод Sеnd play, що з англійської означає «пісочна гра». Власне, завдяки цьому методу дитина з піску і мініатюрних фігур будує свій власний та неповторний світ у мініатюрі. Граючись, вона виражає на піску те, що спонтанно виникає в її свідомості. Ігри з піском дають дитині змогу відчути себе впевненою: вона створює нове, не боїться ламати старе і щось змінювати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора