A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустська загальноосвітня школа І-ІII ступенів №4
Хустської міської ради Закарпатської області

9 листопада - День української писемності та мови

Дата: 09.11.2022 20:20
Кількість переглядів: 46

9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для нас свято - День української писемності та мови. За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора - літописця, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора - літописця і починається писемна українська мова.

Мова – то багата скарбниця духовних надбань народу, життєвого досвіду, праці і творчості багатьох поколінь. У її глибинах – філософський розум, витончений естетичний смак, поетичне чуття, сила надзвичайної чутливості до найтонших переливів людських почуттів і явищ природи. Та разом із тим мова є своєрідним оберегом звичаїв і традицій, запорукою інтелектуального зростання та поступу народу в загальносвітовому масштабі.

З метою ознайомити учнів із виникненням писемності, показати красу і багатство рідної мови, її різноманітні можливості, довести, що рідна мова – це духовна святиня, найбільший і найдорожчий наш скарб учитель української мови та літератури Олексик Н.М., філологиня Хустської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4, у рамках предметного тижня підготувала з учнями 8-х класів родинне шкільне свято «Єднаймось в рідномовнім колі!». Школярі презентували відеоматеріали та розповідали про тернистий шлях нашої мови, історію її виникнення, читці декламували вірші, акцентуючи увагу своїм виступом на важливості української мови в сучасному житті. Не обійшлося і без смутної ноти. Учні згадали і сумні події, коли українська мова і писемність заборонялась, закривались школи, бібліотеки, припиняли роботу друкарні.

Завершальним патріотичним акордом свята було душевне виконання поезій, присвячених усім захисникам нашої країни, тим славним хлопцям, які боронять нашу державу на війні.

З гідністю і шаною ми повинні усвідомлювати велику цінність рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім. Отож, бажаємо всім вдосконалювати знання своєї рідної мови, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора