A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустська загальноосвітня школа І-ІII ступенів №4
Хустської міської ради Закарпатської області

День Соборності України – це свято, що покликане нагадати про єдність і незалежність українського народу.

Дата: 21.01.2024 20:59
Кількість переглядів: 48

День Соборності України – це свято, що покликане нагадати про єдність і незалежність українського народу.

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня від 1999 року.

Цим святом відзначають проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 1919 року. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР. Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані привернути увагу саме до незалежності та єдності нашої держави. 

Цікаві факти про День Соборності України

  • Вперше День Соборності на державному офіційно відсвяткували 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була найбільш масова демонстрація українців за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини, адже зібралося понад 30 тисяч людей.
  • Хоч і свято було утвердженим, однак у радянські часи його вважали контрреволюційним, тому повністю ігнорували та намагались стерти з пам'яті та свідомості українців.
  • В сучасній країні День Соборності вперше провели на державному рівні аж у 1999 році.
  • Головною традицією та символом Дня Соборності є "живий ланцюг". Вперше такий з'явився ще у 1990, коли більш як мільйон українців взялись за руки та з'єднали Київ та Львів.

З нагоди Дня Соборності України у бібліотеці Хустської ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 було організовано виставку літератури, фотосвітлин із історії створення та діяльності Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки, утворення Закарпатської області у складі України.


У дистанційній формі, проведено для школярів інформаційні, науково-просвітницькі, культурно-мистецькі години спілкування, присвячені історії національно-визвольних змагань в Україні на початку XX століття, боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність України та возз’єднанню Закарпаття в єдиній Українській державі.


Учні початкових класів намалювали своє бачення єдиної, незалежної та вільної держави.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора